Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Olika vägar mot examen

Här visar studievägledaren exempel på olika studievägar som du kan ta för att nå en examen.

För många handlar högre studier om att läsa mot examen och förbereda sig för ett kommande yrkesliv och karriär. 

Att läsa mot examen hos oss

Vid statsvetenskapliga institutionen kan du läsa mot en generell filosofie kandidat-, magister- och masterexamen i huvudområdet statsvetenskap. Du kan i huvudområdet freds- och konfliktvetenskap och underrättelseanalys läsa mot en filosofie kandidatexamen.

Din egen kunskapstrappa

Grundläggande för en generell kandidatexamen är att du läser tre terminer inom huvudområdet, 1-90 hp. 

Begreppet progression kan du se som din egen kunskapstrappa inom huvudområdet. För att få ta nästa steg måste du slutföra det föregående steget och visa (eller styrka) att du har de förkunskaper som krävs för att gå till nästa nivå.

Progressionen mot examen inom huvudområdet statsvetenskap, freds- och konfliktvetenskap och underrättelseanalys utgörs av tre kurser eller tre nivåer:

  • Grundkurs 1-30 hp,
  • fortsättningskurs 31-60 hp
  • och en avslutande kandidatkurs 61-90 hp. 

Valfria poäng inom din examen

Tre terminer 1-90 hp ska alltså utgöras av ett huvudområde. Resterande terminer inom din kandidatexamen är faktiskt helt valbara.

Du har en stor frihet att läsa kurser efter ditt eget intresse som kan bredda och komplettera dina studier inom huvudområdet. Det finns stor möjlighet att välja bland universitetens och högskolornas stora utbud.

Vi brukar råda studenter att försöka få variation i sina studier och gärna läsa något utanför den samhällsvetenskapliga fakulteten för att få en bredd i utbildningen om det finns studier som intresserar dem där.

Det är viktigt att veta att för att kursen ska kunna ingå i en examen, får din valbara kurs inte överlappa/motsvara kurser som du redan har läst. Men annars är det fritt fram att välja även andra samhällsvetenskapliga ämnen om det är det du är intresserad av och tror att du kan ha nytta av i ditt arbetsliv.

Huvudområdet

För att se alla olika huvudområden som Lunds universitet erbjuder besök Examensavdelningens webbplats.

Läs mer på våra programsidor och på Studieinformation-sidan Förkunskapskrav.

Sidansvarig:

Statsvetenskapliga institutionen
Lunds universitet
Box 52, 221 00 LUND
Telefon: 046-222 00 00 (växel)

Samhällsvetenskapliga fakulteten