Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Alumnporträtt Rakel

Rakel Chukri

Kulturchef på Sydsvenskan

Varför vill du hålla kontakten med Lunds universitet?
– Studietiden i Lund var väldigt viktig för min del och är fortfarande en av de mest stimulerande platser som jag varit på. Därför kändes det bra att fortsätta vara en del av universitetet. Sedan var jag också nyfiken på hur det har gått för mina studiekamrater, det är ju inte alla som man har kontakt med idag.

Hur kom det sig att du blev journalist efter att ha läst statsvetenskap?
– När jag började läsa på universitetet, direkt efter gymnasiet, var jag övertygad om att jag ville bli politiker. Men politikerdrömmarna sprack av olika skäl och jag blev istället intresserad av att jobba som EU-byråkrat. När jag sedan började på Radio AF, och lite senare på Lundagård, upptäckte jag hur roligt det var att arbeta konkret med saker som intresserade mig. Det var då jag förälskade mig i journalistiken.

Vad är det bästa med utbildningen?
– Flera av föreläsningarna har format mig väldigt mycket, kanske framförallt det kritiska tänkandet som jag fick genom statsvetenskapen. Jag tycker om arbetsplatser där det hela tiden snurrar tankeverksamhet, där finns en stor likhet mellan universitetet och journalistiken.

Vad var mindre bra?
– Jag hade en känsla, när jag läste programmet, att alla som läste där var väldigt lika. Det fanns en slags broilerkultur och en medvetenhet om att ”det kommer gå bra för oss”, alla var mycket måna om att få höga betyg. Därför trivdes jag bättre med att läsa fristående kurser.

– Utbildningen är, eller var i alla fall när jag läste där, väldigt teoretiskt orienterad. Jag saknade en koppling till praktiken och arbetsmarknaden.

Vilken är den största skillnaden mellan arbetslivet och att plugga på universitetet?
– Det mest uppenbara är i alla fall att man inte behöver leva som en kyrkråtta, haha.

Text: Anna Knutsson

Sidansvarig:

Statsvetenskapliga institutionen
Lunds universitet
Box 52, 221 00 LUND
Telefon: 046-222 00 00 (växel)

Samhällsvetenskapliga fakulteten