Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Nyheter

Ny forskning om välfärdsstatens utveckling

Johannes Lindvall och David Rueda är författare till kapitlet ”Public Opinion, Party Politics, and the Welfare State” i boken ”Welfare Democracies and Party Politics—Explaining Electoral Dynamics in Times of Changing Welfare Capitalism”.

Ny statlig utredning om tillit

Niklas Altermark och Dalia Mukhtar-Landgren har författat ett bidrag till den statliga utredningen Tillitsdelegationen som presenterades för regeringen torsdagen den 14 juni.

Ny webbplats: ”Omöjligt ta reda på vad riksdagspartierna tänker bestämma i Bryssel”

En svensk flagga och en EU-flagga framför riksdagshuset. VALBEVAKNING: Riksdagsvalet är också ett EU-val. På bordet i Bryssel ligger just nu en lång rad frågor som de partier som bildar regering ska besluta om i EU:s ministerråd. En ny studie från Lunds universitet visar att väljarna har ytterst små chanser att bilda sig en uppfattning om hur riksdagspartierna ställer sig till huvuddelen av dessa frågor. Idag presenteras en omfattande webbplats där riksdagspartierna åsikter, eller snarare brist på sådana, redovisas. 

Klimatvandra med forskare och konstnärer

En stig slingrar sig vid ett vattendrag Den 17 juni anordnas den första i en serie klimatvandringar i Kristianstads vattenrike. Vandringen är ett samarbete mellan konstnärer och forskare. Klimatforskaren, Johannes Stripple, är en av arrangörerna.

Vandeleene om urvalsprocesser i kristider

Audrey Vandeleene har, tillsammans med Lieven De Winter, skrivit bokkapitlet ”The Curious Stability of Candidate Selection Methods in Belgium in Times of Crisis” i boken ”The Selection of Politicians in Times of Crisis”.

Sociala medier: Hårt debattklimat avskräcker unga

Två händer håller i en mobil VALBEVAKNING: Att öppet visa sina åsikter i sociala medier är svårt - det tycker till och med unga som är politiskt aktiva. Det visar en studie där 110 tonåringar och unga vuxna intervjuats. ”Det är ett demokratiskt problem att samtalet i sociala medier upplevs som så hårt och avskräckande” säger statsvetaren Malena Rosén Sundström.

Så blev Sverige en av världens mest stabila demokratier

En graf som visar valfusket under frihetstiden I år fyller svensk demokrati 100 år och rättvisa val ses som en självklarhet. Men hur utvecklades vår demokrati och hur blev vi av med valfusket? Jan Teorell har undersökt svenskt valfusk och dess bakomliggande orsaker - från 1719 till början av 1900-talet. Slutsats: byråkrater och politiska partier har störst möjligheter att påverka fusket.

Aggestam om avpolitisering, miljöpolitik och fredsbyggande

Karin Aggestam har författat kapitlet "Depoliticisation, Water, and Environmental Peacebuilding” i handboken ”Routledge Handbook of Environmental Conflict and Peacebuilding”.

Sjöstedt om minoriteters rättigheter efter socialiseringsprocesser

Till vilken utsträckning har långgående normspridnings- och socialiseringsprocesser påverkat rättigheterna för den ryska minoriteten i Estland?

Elgström om synen på EU efter Brexit-omröstningen

Ole Elgström har tillsammans med Natalia Chaban skrivit artikeln "On a Journey with Uncertain Destination: Metaphors and Images of the EU in Russian and Ukrainian Media after Brexit Vote", som publicerats i tidskriften European Foreign Affairs Review.

Statsvetenskapliga institutionen
Lunds universitet
Box 52, 221 00 LUND
Telefon: 046-222 00 00 (växel)

Samhällsvetenskapliga fakulteten