Den interna sammanhållningen i politiska partier och dess implikationer för beslutsfattande i moderna demokratier

Jämför sammanhållningen i partier på basis av parlamentariska debatter i Europeiska länder.
Projektet finansieras av Riksbankens Jubileumsfond.

Många statsvetenskapliga forskare behandlar partier som ”enhetliga aktörer”. Partier representerar dock många olika intressen. Det här projektet fokuserar på att mäta graden av internsammanhållning i partier i olika länder, och undersöker orsaker till och konsekvenser av intern sammanhållning.

Vi förklarar den interna sammanhållningen genom att ta hänsyn till landets institutioner och partiernas organisatoriska struktur. Projektet undersöker också några av de implikationer som den interna sammanhållningen, eller dess motsats, intern splittring, kan ha på det politiska beslutsfattandet, till exempel på fördelningen av ministerposter. I det här projektet analyserar vi data från ett urval Europeiska länder.

Projektets huvudsakliga källa för information är de tal eller anföranden som hålls av parlamentsledamöter, och talen analyseras genom att applicera datoriserad innehållsanalys.

Forskare på projektet

Projektledare: Hanna Bäck

Projektmedarbetare:

• Wolfgang C. Müller, University of Vienna, Wolfgang [dot] mueller [at] univie [dot] ac [dot] at
  • Marc Debus, University of Mannheim, marc [dot] debus [at] uni-mannheim [dot] de

Publikationer knutna till projektet