Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Sara Kalm

Docent | Universitetslektor

Statsvetenskap 

 

Forskningsområden

  • Internationell migration
  • Internationella institutioner
  • Sociala rörelser

 

Pågående forskning

Jag har länge fascinerats av internationell migration och har närmat mig ämnet från flera olika perspektiv. Jag intresserar mig särskilt för hur migration utmanar rådande politisk praktik - både nationell och internationell - såväl som grundläggande politisk-teoretiska begrepp. För tillfället håller jag på att starta upp forskning på området inom ramarna för två olika forskningssammanhang. I ett projekt undersöks Rätten till medborgarskap, både empiriskt och normativt, och då särskilt hur denna omvandlas som en följd av internationell migration. I forskningsprogrammet STANCE kommer jag att studera hur migrationskontroller växte fram i många länder under ”det långa 1800-talet”, och hur dessa debatterades i olika internationella forum.

 

Ett annat långvarigt forskningsintresse rör internationella institutioner av olika slag. Under senare år har jag särskilt studerat den roll sociala rörelser spelar i detta sammanhang, både på europeisk och internationell nivå. Inom forskningsprogrammen TRANSDEMOS och EUROCIV intresserar jag mig både för vilka påverkansstrategier som sociala rörelser använder sig av, och hur relationer av samarbete såväl som konkurrens och konflikt som uppstår mellan dessa aktörer då de rör sig på arenor utanför den traditionella nationalstaten. 

 

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Sara Kalm
E-post: sara.kalm [at] svet.lu.se

Universitetslektor

Statsvetenskapliga institutionen

+46 46 222 01 58

324

35

Docent

Statsvetenskapliga institutionen

35

Statsvetenskapliga institutionen
Lunds universitet
Box 52, 221 00 LUND
Telefon: 046-222 00 00 (växel)

Samhällsvetenskapliga fakulteten